Suomen suosituimmat verkkokaupat

e-commerce-402822_640Verkkokaupan kasvu näkyy konkreettisella tavalla monen suomalaisen elämässä. Sunnuntaiset shoppailureissut kaupungille ja kaupoissa pyöriminen ovat vaihtuneet kotisohvalla loikoiluun ja verkkokauppojen selailuun. Verkon rajaton valikoima mahdollistaa ostelun niin suomalaisista kuin ulkomaisistakin verkkokaupoista vaivattomasti ja yhä kasvavassa määrin myös mobiililaitteilla ja tableteilla.

Viihde-elektroniikan tarjoajat listan kärjessä

Mitkä sitten ovat Suomen suosituimmat verkkokaupat? Suosituin on kuukausittaisten Google-hakumäärien ja erilaisten kuluttajakyselyiden perusteella osuvasti nimetty Verkkokauppa.com. Se on eräs Suomen vanhimmista verkkokaupoista, joka on tasoittanut tietä myös muille IT- ja elektroniikka-alan verkkobisneksille. Monien vertailujen perusteella Verkkokauppa.com on melko kilpailukykyinen elektroniikkaa myyvä verkkokauppa verrattuna muihin alalla toimiviin suomalaisyrityksiin. Se pystyy myös ylpeilemään hyvin kattavalla valikoimallaan, johon kuuluu erityisesti viihde-elektroniikkaa ja tietotekniikkaa.

Verkkokauppa.com on toistuvasti sijoittunut verkkokaupoista suosituimmaksi, mutta toisen sijan haltija on vaihdellut useampana vuonna. Kärkisijoille ovat yltäneet niin ikään elektroniikkaa ja tietotekniikkaa myyvät ruotsalainen CDON.com ja NetAnttila. Jälkimmäisen suosio selittynee vahvasti myös Anttila-ketjun tavaratalojen heikentyneellä tuloksella – ketjun asiakaskunta vaikuttaakin siirtyneen internetiin, missä tilaaminen käy vaivattomasti, mutta missä kilpailijoiden määrä on myös huomattava. NetAnttila kilpailee CDON.comin ja Verkkokauppa.comin kanssa nimenomaan elektroniikan myynnissä. Viihde-elektroniikkaa ja tietotekniikkaa tilataankin netistä ennätysmäärin ja tutkimusten perusteella sitä ostavat erityisesti miehet.

Yhä useammat vaateostokset tehdään netissä

bag-15841_640Naisten on havaittu verkkokauppojen asiakkaina suosivan erityisesti erilaisia vaatekauppoja. Vaatekaupoista Suomen kymmenen suosituimman verkkokaupan joukkoon ovat sijoittuneet useampana vuonna ruotsalaiset Ellos ja H&M. Näiden lisäksi paikastaan kärkikymmenikössä on kilpaillut saksalainen start-up-yrityksenä toimintansa aloittanut ja huomattavasti laajentunut Zalando.

Vaatekaupat kilpailevat verkossa monin tavoin asiakkaista ja erityisenä kilpailuvalttina käytetään usein maksutonta palautusoikeutta. Se on hyvin käyttäjäystävällistä, sillä erityisesti vaatteiden suhteen saattaa verkossa tulla useammin harhaostoksia koon suhteen. Lisäksi asiakkaiden ei tarvitse enää hikoilla jonoissa sovituskoppeihin, mikä varmasti osaltaan selittää verkossa toimivien vaatekauppojen suosion hurjaa lisääntymistä.

Yleiskaupat pärjäävät laajalla valikoimallaan

On myös suosittuja verkkokauppoja, jotka liittyvät kodin- ja puutarhanhoitoon. Perinteisten kivijalkaliikkeiden ja sekatavarakauppojen kanssa huonekalujätti Ikea ja HobbyHall kilpailevat kodin tavaraa etsivistä asiakkaista. Niiden osalta verkkokaupan suosion kasvu on myös hyvin ymmärrettävää, sillä harvoilla keskikokoisistakaan maakuntakeskuksista löytyy omaa Ikeaa tai HobbyHallia. Hintatietoiset kuluttajat ovat ihastuneet näiden kauppojen toimituksiin, jotka ainakin Ikean kohdalla pitävät myös sisällään huonekalujen kokoamisen lisähintaa vastaan.

Suomen suosituimpien verkkokauppojen top 10 -listalta löytyy jo useampi ulkomainenkin toimija, kuten eBay. Sen asemaa voi olla vaikeaa haastaa, sillä eBayn maailmanlaajuinen toiminta on mahdollistanut ennennäkemättömän laajan niin uusien kuin käytettyjenkin tuotteiden valikoiman. Toisaalta monia voi arveluttaa eBaysta tilaaminen nimenomaan sen globaaliuden vuoksi – uskallanko todella tilata tuotteen toiselta puolelta maapalloa ja miten hoidan tullimaksut? eBayn kanssa osittain samoista asiakkaista kilpaileekin kotimainen Huuto.net, minkä toiminta-ajatus on samanlainen, mutta toki pienemmässä mittakaavassa.

Maaliskuussa 2015 julkistetun uutisen mukaan verkkokaupan kasvu on jatkunut taantumasta huolimatta ja sen arvo oli 2014 jo 10,5 miljardia euroa.