Suomen suosituimmat teknologiasivustot

board-453758_640Suomen suosituimpina viihde-elektroniikkaan ja tietotekniikkaan keskittyvinä sivustoina ovat tulleet tunnetuksi erityisesti MBnet, tivi.fi, AfterDawn, MPC.fi ja Tekniikan maailma. Nämä sivustot edustavat suomalaisen teknologiaosaamisen ykköskaartia, minkä vuoksi ne ovat niin teknologia-alan ammattilaisten kuin harrastajienkin suuressa suosiossa ajankohtaisten uutistensa, keskustelupalstojensa sekä ilmaisia ladattavia ohjelmia tarjoavien sivujensa ansiosta. On siis syytä kertoa tarkemmin siitä, minkälaisia sivustoja MBnet, tivi.fi, AfterDawn, MPC.fi ja Tekniikan maailma ovat, ja millainen käyttäjä voi niistä hyötyä parhaiten.

MBnet

Ensimmäisenä mainittu MBnet on MikroBitti-lehden perinteikäs sivusto. MBnet aloitti MikroBitin lukijoilleen tarjoamana keskustelu- ja viestintäjärjestelmänä jo vuonna 1994, mutta nykyään sillä tarkoitetaan MikroBitti-lehden verkkosivuja.

Tivi

tivi.fiTivi.fi, eli Tietoviikko, on sen sijaan Talentumin tarjoama sivusto, joka on keskittynyt erityisesti erilaisiin asiantuntijablogeihin uutisoinnin ohella. Tivi.fi-sivustolla on julkaistaan monenlaisia tietotekniikka-alan puheenvuoroja alan ammattilaisten ja harrastajien toimesta. Aihepiiri on hyvin kattava, mutta se keskittyy hyvin paljon myös muihin asioihin kuin elektroniikkaan itsessään. Useissa Tivi.fi:n puheenvuoroissa näkyvät vahvasti sivuston blogihenkisyys ja Talentumin muilla sivustoilla, kuten Talouselämässä, julkaistut artikkelit.

AfterDawn

AfterDawn sen sijaan on kansainvälisen, muun muassa Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa toimivan AfterDawn-sivuston Suomen-sivusto, joka on vahvasti MBnetiä ja Tivi.fi:tä amatööripainotteisempi. AfterDawnin parhaaseen antiin kuuluu muun muassa sen keskustelupalsta ja hyvin kattava hintavertailuosio sekä X2.fi-sivuston isännöimä kysy ja vastaa -osio. Sivuston harrastajahenkisyydestä kielii jo sen etusivu; AfterDawnin kautta on nimittäin mahdollista ladata useita ohjelmia ja niiden päivityksiä. Myös AfterDawnilta käyttäjät löytävät alan uutisia ja niitä lisätään sivustolle Hardware.fi -sivustolta.

MPC

mpcMPC.fi on MBnetin tavoin lehden hallinnoima sivusto. Se on MikroPC-lehden sivusto, joka muistuttaa monin tavoin MBnetiä. MPC.fi:ssä on myös keskusteluominaisuus ja kattavasti tuoreimpia uutisia viihde-elektroniikan ja erityisesti tietotekniikan saralta. Erityisen herkullinen paikka alan ammattilaisille ja harrastajille on kuitenkin Tiedostot-välilehti, jolta löytyy runsaasti erilaisia ja eri alojen pienohjelmia moneen käyttötarkoitukseen – ja mikä parasta, ei pelkoa viruksista.

Tekniikan maailma

Tekniikan maailma on niin ikään saman nimisen lehden ylläpitämä sivusto, joka tarjoaa tietoa tämänhetkisistä tietotekniikka ja viihde-elektroniikka-alan trendeistä. Tekniikan maailma tarjoaa lisäksi useita eri vertailuja elektroniikassa – eri aspekteja käsitellään niin kosteusmittareiden, järjestelmäkameroiden kuin tablettienkin saralla. Lisäksi Tekniikan maailma -sivustolla on keskusteluosio, jossa on hyvät mahdollisuudet keskustella myös autoista ja niiden osista. Autoilun maailmaan painottuminen erottaakin Tekniikan maailman muista edellä mainituista Suomen suosituimmista teknologiasivustoista.
Edellä mainitut sivustot eivät ole vielä yltäneet Suomen suosituimpien joukkoon, johtuen kenties niiden erikoistuneisuudestaan. Siitä huolimatta monet amatöörit saavat apua kysymyksiinsä niiden keskustelupalstoilta. Monet Suomen suosituimmista verkkokaupoista, kuten Verkkokauppa.com, ovat kuitenkin erikoistuneita juuri viihde-elektroniikkaan ja tietotekniikkaan. Tämän vuoksi hintavertailua suorittavilla sivustoilla voikin olla suuri vaikutus verkkokauppojen kävijämääriin ja erityisesti niiden myynteihin. Erityisesti alan harrastajat nimittäin vaikuttavat luottavan muiden harrastajien suosituksiin ja tutun sivuston hintavertailuun.